Néhány gondolat termékeim felhasználásához

A hagyományos süteményekre jellemző, hogy rendszerint a tészta vastagabb, míg a benne lévő krém azonos vastagságú, vagy vékonyabb. A gyümölcslappal készült sütemények esetében ezt másképp kell elképzelni: itt maga a lap vékony és a töltelék vastagabb. A gyümölcslap vékonysága miatt azt gondolhatnánk, hogy nyerssüteményünkből hiányozni fog a megszokott vastagságú tészta. Mivel a lapok aszalással készülnek, ízük természetesen intenzív, így a tészta vékonysága nem okoz majd hiányérzetet.

         A gyümölcslapok cukortartalmuk miatt kellően édesek, így bármilyen töltelékkel, krémmel tervezzük megtölteni, nem, vagy csak enyhén érdemes édesíteni azt. Ha az édesítés mellett döntünk, viszont a kristálycukrot le szeretnénk váltani, érdemes datolyát használni: áztassuk vízbe pár órára, ezután magozzuk ki, majd kevés vízzel turmixoljuk krémesre. A hagyományos cukrok helyett kiváló alternatíva még a kókuszvirág cukor is, mely egy kellemes ízű, 100%-ban szerves, feldolgozatlan, magas kálium-, magnézium-, cink-, vas-, B1-, B2-, B3-, B6-, és C-vitamin tartalmú természetes édesítőszer.

         Laktózérzékenyeknek, tejfehérje-allergiásoknak, valamint azoknak, akik nem szeretik, a tejföl kiváltására ajánlom a kókusztejszínt, mely ugyanazt a funkciót látja el, ezen felül pedig a krém ízvilágát izgalmasabbá teszi.

         A lapok töltéséhez természetesen a saját ízlésünket kell figyelembe venni, a már megszokott, kitapasztalt süteménykrémekkel különleges, finom, laktató és nem utolsó sorban egészséges süteményeket készíthetünk.

Íme néhány ötletindító recept:

Receptek gyümölcslapokhoz:

Mascarpone-s krém:

A mascarponet fellazítjuk, beleszórunk bármilyen magvat (pl.: dió, mandula, mogyoró), belereszelünk egy kis citromhéjat, és már tölthetjük is vele a gyümölcslapot! Ez a krém különösen passzol a szilvás és a gyömbéres-fahéjas gyümölcslapokhoz.

Túrókrémmel töltött lap:

25-50 dkg túrót összetörünk, majd kevés kókusztejszínnel vagy tejföllel lazítunk rajta. Ezután kevés citromlevet és egy citrom reszelt héját hozzáadjuk, végül egy kis áfonyával, vagy ízlés szerint bármilyen apróra vágott gyümölccsel megbolondíthatjuk. Ízlés szerint édesíthetjük. A krémmel megkenjük a gyümölcslapot, feltekerjük, majd a tetejére olvasztott étcsokoládét öntünk. Szeletelés előtt hűtőben pár órát pihentetjük.

Tipp: Ha valaki nem ehet, vagy nem szereti a túrót, hasonló ízvilágú süteményt tud elérni úgy, ha a túrót kölessel helyettesíti: a főtt kölest a fent leírtak alapján ízesítjük, majd ezzel töltjük meg a gyümölcslapot.

Mákos gyümölcslap:

Tetszőleges mennyiségű mákot leöntünk kevés forrásban lévő vízzel, egy kis mézet vagy kókusztejszínt illetve citromlevet keverünk hozzá, izgalmasabbá tehetjük mazsolával, magvakkal, gyümölcsdarabokkal. Ha kész a krém, megkenjük vele a gyümölcslapot, feltekerjük, majd hűtőben 1-2 órát pihentetjük szeletelésig.

Tipp: a mákos töltelékhez leginkább a meggyes, bodzás és a szilvás lapokat ajánlom.

Gyümölcskrémes lapok:

500 g ízlésünknek megfelelő gyümölcsöt összeturmixolunk egy kis juharsziruppal, kevés tejszínnel, 1 dl kókuszolajjal, ha pedig nem elég édes, egy kis kókuszvirág cukorral. Ezután a krémbe kesudiót keverhetünk, amely nagyszerűen illik a krém ízvilágához. A lapokat akár rétegesen is tölthetjük, torta vagy zserbó alternatívájaként is kiválóan helytáll.

Klasszikus, és finom receptek:

Meggyes- tejszínes tekercs:
Hozzávalók:
250 g fagyasztott meggy
250 g túró
250 g habtejszín
1 ek cukor ( ez el is maradhat)
1 citrom reszelt héja
A tejszínt verjük kemény habbá, majd keverjük hozzá a cukrot, a túrót, a
citromhéjat és a lecsepegtetett meggyet. Terítsük ki a gyümölcslapot, majd
kenjük meg a krémmel és tekerjük fel. Pihentessük hűtőben legalább egy órát.


Túrórudi rolád:
A túrókrémhez:
450 g túró
1 fél citrom leve és héja
7 ek porcukor
1 csipet só
1 fél vanília rúd kikapart belseje
Az étcsokoládés réteghez:
100 g étcsokoládé
0,8 dl habtejszín

A túrókrém hozzávalóit összekeverjük, majd a kiterített gyümölcslapot
megkenjük vele. A felforralt tejszínt a kockára tört csokoládéra öntjük, hagyjuk
állni egy percet, majd elkeverjük. Ezután a csokiöntetet a roládra öntjük, majd
hűtőben hagyjuk állni legalább egy órát.

Receptek zöldséglapokhoz:

A gyümölcslapokhoz hasonlóan itt is a fantáziánk szabhat csak határokat a zöldséglapok elkészítési módjaiban. A zöldséglap már önmagában is igen ízletes, erőteljes ízzel bír, köszönhetően annak, hogy maguk az összetevők is zöldségek. Fontos ezért szem előtt tartani, hogy a bele kerülő tölteléket nem igazán érdemes fűszerezni. Darált hússal, vagy bármilyen, pástétom jellegű krémesebb töltelékkel megkenve kiváló főétel köret mellé, ha pedig egy kis salátával kibélelt lapocskára tojásrántottát, reszelt uborkát és egy kis szószt halmozunk, reggeliként is tökéletesen helyt áll. Különböző halakkal, gombával, túróval, akár egy kis aszalt szilva hozzáadásával ínycsiklandó ételek készíthetőek belőle, sushiként elkészítve is kiváló.

Egy-két konkrétabb ötlet:

Gyros zöldséglappal:

Egy nagy, kiterített zöldséglapot elnegyedelünk (ez ollóval a legegyszerűbb). A lapokra salátalevelet helyezünk, rá mehet a megpirított, csíkokra vágott csirkemellfilé, erre pedig jöhetnek a zöldségek: reszelt uborka, vékonyra szeletelt paradicsom, esetleg egy kis szósz vagy reszelt sajt. A megtöltött lapokat összetekerjük. 

Tonhalkrémes tekercs:
A tonhalkrémhez:
1 tonhalkonzerv
2 ek tejföl
Csipet só
Bors
Petrezselyem/kapor ízlés szerint
Fél citrom reszelt héja
Pár csepp citromlé

A tetejére:
4-5 ek konzerv kukorica
Reszelt sajt
A tonhalkrémhez keverjük össze a hozzávalókat, majd ízlés szerint fűszerezzük.
A kiterített zöldséglapot kenjük meg a krémmel, szórjuk rá a kukoricát és a
sajtot, majd tekerjük fel. Azonnal fogyasszuk.

Burszen-es kiflik
Hozzávalók:
250 g juhtúró
3 gerezd fokhagyma
Frissen őrölt bors
Az összezúzott fokhagymákat adjuk a juhtúróhoz, majd borssal fűszerezzük. A
zöldséglapot kb. 10x10 cm-es kockákra vágjuk szét, ezt legkönnyebben úgy
érhetjük el, ha egy egész zöldséglapot elnegyedelünk, majd a negyedét is négy
kis kockára vágjuk. A kis kockákat megkenjük a krémmel, majd az egyik sarkától
feltekerjük. Azonnal fogyasszuk!


Fetás-olivás kiflik
Hozzávalók:
250 g fetasajt
200 g olívabogyó (feketével a legmutatósabb)
1-2 ek görög joghurt
1 tk olívaolaj
A fetasajtot villával összetörjük, hozzákeverjük a joghurtot és az olivaolajat,
majd az apróra vágott olívabogyót is hozzáadjuk. A zöldséglapot kb. 10x10 cm-
es kockákra vágjuk szét, majd megkenjük a fetás krémmel, és az egyik sarkától
feltekerjük. Azonnal fogyasszuk!  

Ötletekben gazdag kísérletezést kívánok mindenkinek!

Oldalainkat 18 vendég és 0 tag böngészi